IJver, Filmmaken en workshops
IJver, Filmmaken en workshops

Tegenshot

Bedenk nieuwe shots bij bestaande filmscenes en voer ze live met geluid uit met je filmcrew in de studio

  • workshop | 100-180 min
  • groep | 20 leerlingen
  • taken | regie / acteur / foley* / muziek / camera / licht / opname / mengtafel / schrijver
  • media | fictie / filmmaken / filmtaal / filmstudio / geluid / script / acteren / samenwerken

*foley is een technische term voor het maken van geluiden bij een speelfilm, vernoemd naar de uitvinder Jack Foley


Kuleshov en het tegenshot

Veel filmscenes zijn afwisselingen tussen shots van een persoon en shots van datgene waar de persoon naar kijkt. Over de wisselwerking tussen onze ervaring van de emotie van de hoofdpersoon en de gebeurtenissen waar hij naar kijkt is veel geschreven. Dit wordt dan meestal het Kuleshov effect genoemd naar een russische filmmaker en theoreticus die er mee heeft geëxperimenteerd.

Werkvorm

In de werkvorm tegenshot maken we optimaal misbruik van het bovengenoemde montage effect. We hebben uit een aantal scenes alle shots verwijderd die tonen waar de hoofdpersoon uit de betreffende scene naar kijkt. Met de groep geven we een nieuwe invulling aan de scenes door deze shots opnieuw te bedenken en maken. Ook de gehele soundtrack van de scene wordt door de groep gemaakt.

Bedenken en uitvoeren

Er wordt in 2 groepen aan de films gewerkt. Eén groep leert als filmcrew in een studio te werken. Ze proeven hier aan alle taken die tijdens een filmproductie nodig zijn, van camerawerk tot licht, geluid en soundtrack. De andere groep genereert ideeen en kleine scripts. Zij sturen steeds nieuwe regisseurs en acteurs richting de set. Op de set komen ze samen en verwerken een scriptje tot een filmscene met geluid. Door een slimme technische ingreep van IJver zijn deze scenes zonder montage direct klaar en te bekijken. Uiteraard wordt er af en toe van rol gewisseld als daar behoefte aan is. Afhankelijk van de grootte van de groep kunnen we flink de diepte in over de werking van alle filmische middelen of richten we ons meer op samenwerking en het snel bedenken en uitvoeren van veel ideeën.

De Filmstudio

In de filmstudio wordt gewerkt op een wijze die IJver ook inzet in de ‘dialoog’-werkvorm. Het beeld en geluid worden gescheiden van elkaar opgenomen, zoals bij cinema vaak gebeurt. Echter in de werkwijze van IJver worden beide tegelijkertijd opgenomen. Dit zorgt voor enige hilariteit, aangezien iemand de stem inspreekt van een ander, terwijl weer een ander het geluid van diens geblader in een tijdschrift produceert. Maar het biedt bovenal de mogelijkheid alle middelen aldoende te testen en fine-tunen. Wat verandert er nu eigenlijk als we het muziekje op een ander moment inzetten of tegelijk met een camerabeweging een geluid maken of het licht veranderen….

Een filmpje uit de workshop