IJver, Filmmaken en workshops
IJver, Filmmaken en workshops

ECL maakt films over verkeersveiligheid

Tegenover het ECL in Haarlem is een onoverzichtelijk kruispunt. Dit was een aanleiding voor de school en de gemeente Haarlem om een video over verkeersveiligheid te laten maken. De video moest ondersteunend zijn bij voorlichting in klassen. Via onze vrienden bij Cultureel Verschil kwam deze vraag bij ons te liggen. Wij zijn uiteraard met leerlingen van het ECL zelf aan de slag gegaan

De hoofdpersoon van de film met zijn eigen foto in de hand

De video

Na met de brugklassers van het ECL te hebben gesproken, hebben we een script gemaakt. Hierin zaten de elementen verwerkt die we uit de klassen terugkregen. De video begint met wat een documentaire lijkt te zijn over een sterfgeval voor de school. Er staat een klein wegaltaar met een foto, bloemen en kaarsjes. Er razen auto’s voorbij en we horen leerlingen, leraren en automobilisten praten over wat er vaak niet goed gaat in het verkeer, maar hoe dit meestal  zonder problemen afloopt. Op het eind van de film zien we nog een keer het wegaltaar en zoomt de camera in. Dan pakt de gelukkig springlevende jongen die op de foto staat, de foto weg. Erachter staat een tekst ” er is hier godzijdank nog niemand overleden”.  De jongen vertelt ons met zijn eigen foto in de hand nog eens, hoe het meestal goed gaat, maar hoe je niet dat ene geval wil zijn, waarbij het misloopt.

Gesprekken in de klas

De productie

De film is door ons gemaakt, maar samen met leerlingen van het ECL. Dat wil zeggen dat de leerlingen eerst hebben meegedacht over de inhoud en wat zij dachten dat effectieve elementen zouden zijn voor gedragsverandering. Moesten het bijvoorbeeld grappige, ludieke films worden of moest er een mate van shock in de film. Na de presentatie en gezamenlijke bespreking van het script werd er besloten wie in de film wilden acteren. Naast alle acteerwerk hebben leerlingen ook productiewerk, geluid hengelen en camerawerk gedaan.

opnames van een scene

Teaser

Vanwege de privacy van de nog jonge hoofdrolspelers is er voor gekozen om de hele film alleen in de context van klaslokalen te vertonen. Voor promotie- en webdoeleinden hebben we ook een korte teaser gemaakt. Deze is hieronder te bekijken.