Talkshow

We bereiden gesprekken voor, die we ‘live’ opnemen in een tijdelijke TV studio 

  • workshop | 100-180 min
  • groep | 30 leerlingen
  • taken | camera / interviewer / voice-over / gast / redactie / spin doctor* / beeldschakelen / mengtafel / opname
  • media | mediawijsheid / journalistiek / presenteren / tv studio / framing / soundbites / maatschappij / meningsvorming / interviewen

*spin doctors helpen politici om in media de juiste toon en woorden te kiezen voor de overdracht van hun boodschap


“Live”

In de talkshow werkvorm maken we in heel korte tijd een aantal shows, die worden geproduceerd zoals een ‘live’ programma. Dat wil zeggen dat er bij de opnames meerdere camera’s staan, die ‘live’ worden geschakeld via een videomixer. Er is een introfilmpje (leader), dat wordt ingestart, er staan grote, felle lampen te schijnen op interviewers en gasten en zodra we draaien, gaan we in een take verder.

Werkvorm

De voorbereiding van een talkshow gaat in 2 groepen. Aan de ene kant is er het studiopersoneel,  interviewers en redactieleden. Zij leren hoe de studio technisch werkt en bedenken wat voor vragen zij gaan stellen. Hierin proberen ze te zorgen voor een opbouw, waarin een gast zijn verhaal kan doen, maar ook wel af en toe even kritisch aan de tand wordt gevoeld over zijn onderwerp.

Aan de andere kant bereiden gasten hun verhaal voor door met hulp van spin-doctors hun onderwerp uit te diepen. Zij doen een kort feitenonderzoek, bedenken welke punten ze willen maken en hoe ze dit het beste kunnen verwoorden. Ook doen ze een voorbereidend gesprek om in de praktijk vast te voelen, hoe het is om te moeten praten voordat de lampen op je staan te branden.

Opnames

Bij de opnames komen de twee groepen samen en kan het steekspel van het ‘live’ interview beginnen. Onder het oog van zoomende camera’s, tussen felle lampen en bekeken door wat publiek. De spanning is hoog en iedereen doet zijn best om zijn punten goed naar voren te brengen. Na een minuut of 10 is de opname geslaagd en kan er een volgende show worden opgenomen. Na een aantal opnames kunnen we de shows direct terugkijken.

Thema’s en onderwerpen

In de talkshow kunnen allerhande onderwerpen worden besproken. Vaak laten we leerlingen simpelweg zelf een onderwerp kiezen, waar ze een mening over formuleren. Maar de talkshow leent zich ook bij uitstek om allerlei vooraf bepaalde thema’s te bespreken. Een extra les om deze inhoud vorm te geven met de leerlingen is dan vaak wel nodig. Een paar onderwerpen waar we met leerlingen vaker talkshows over hebben gemaakt zijn bijvoorbeeld : apps en games, de toekomst, woonplaats en afkomst, vluchtelingen enzovoorts.

 

Mediawijsheid

Het maken van de talkshows spreekt al vele zaken omtrent mediawijsheid aan. Er komen uiteraard technische vaardigheden kijken bij het maken van de shows. Maar ook besteden we altijd aandacht aan de manier waarop de ‘werkelijkheid’ via framing, soundbites en spindoctors in medialand wordt gepresenteerd.

Daarnaast verzorgen we de talkshow ook als compleet project rondom apps en games. Hierbij reflecteren jongeren spelenderwijs op hun eigen mediagebruik. Ook hebben we het in de voorbereidende lessen over bronnenonderzoek en zoekvaardigheden op het internet. Op deze wijze is het een kant-en-klaar project rondom alle aspecten van mediawijsheid.